Арабско пиле 1001 нощ
1 бр. пиле
1 ч.ч. ориз Басмати
1/3 ч.ч. стафиди
1/3 ч.ч. кедрови ядки
1 малка глава лук
1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора
около 4 ч.ч. пилешки бульон
зехтин (олио)
магданоз
сол и пипер
мед
масло
Начин на приготвяне
Пилето се почиства, измива и се наръсва със сол и пипер. Ситно нарязания лук се запържва леко в зехтин (олио). Добавя се измития ориз, посолява се със сол и пипер, разбърква се и се налива 2 ч.ч. бульон. След като бульонът изври се добавят измитите стафиди, кедровите ядки, лимоновата кора и ситно нарязания магданоз. С тази смес се пълни пилето, зашива се и се намазва с масло. В тавичка се слага пилето и около него се слага останалата оризова смес. Залива се с останалия бульон, покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна до готовност. Фолиото се отстранява, пилето се намазва с мед и се запича за секунди до златисто-кафяво, като се внимава да не изгори.