Ароматно агнешко печено в йенска тенджера
1.5 кг агнешко месо
3 връзки пресен лук
2 връзки джоджен
1 бр. лимон
80 г масло
мащерка, розмарин, салвия, куркума, чесън на прах
сол, черен пипер
2-3 с.л. олио
2 с.л. червен пипер
1 ч.ч. ориз
Сокът от лимона, зехтинът, червеният пипер, мащерката, салвията, розмаринът, солта и черният пипер се разбъркват в купичка. Агнешкото месо се измива и се подсушава. Намазва се хубаво с подправките и се оставя да отлежи една нощ в хладилника. От лимоновият сок месото става много крехко и ароматно. Пресният лук и джодженът се нарязват на ситно и се поставят в йенска тенджера. Агнешкото месо се поставя върху тях, поръсва се с парченца масло и се наливат 2 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и се пече в умерена фурна за 1 час. Изважда се от фурната, поставя се добре измитият ориз, налива се 1-2 ч.ч. гореща вода и отново се запича под капак 20-30 минути.