Баница със спанак и сирене
* 500 г бутертесто
* 400 г замразен спанак
* или 500-600 г пресен спанак
* 100 г краве сирене или Фета
* 100 г настърган кашкавал
* сол
* смлян черен пипер
1 яйце
1 жълтък
Приготвяне:
• Замразеният спанак се размразява и се изстисква добре.
• Ако се използва пресен спанак, то той се почиства, измива и бланшира до спаружване, след което се накълцва на ситно.
• В голяма купа се поставя спанакът, натрошеното сирене, кашкавалът и яйцето.
• Плънката се разбърква добре и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
• Тестото се разcтила и се нарязва на 5 дълги ивици.
• Върху тях по средата на всяка ивица се разпределя равномерно плънката.
• Краищата се залепват и така се получават 5 рула.
• Огнеупорна кръгла тава (26 см) се застила с хартия за печене.
• Фурната се загрява на 180-200 С.
• Рулата се навиват на охлюв с защипания край надолу, като навиването започва от средата на тавата.
• Бутербаницата със спанак и сирене се намазва с разбит жълтък.
• Пече се 25-30 минути или до готовност.