Банска капама
продукти:
1 бр. кисела зелка
2 бр. пилешки бутчета, намазани с подправка за пиле
8-10 бр. готови сарми
2-3 бр. пържоли намазани с подправка за месо
пушени гърди
200-300 г гъби
2 глави лук
олио
1/2 ч.ч. бяло вино
твърдо тесто
приготвяне:
На дъното на пръстен гювеч се слага накълцано кисело зеле, колкото да покрие дъното. Върху него се поставят бутчетата с подправки по-желание. Отгоре се поставя цял зелев лист. Върху него сармите и пак зелев лист. След това пържолите с подправки по желание, няколко късчета пушени гърди и запържения, нарязан на ситно лук с гъбите. Отново се завива със зелев лист. Налива се малко олио и 1 ч.ч. вода и виното. Слага се капака, като се замазва с тесто. Поставя се в силно загрята фурна. След 15-20 минути се намалява и се пече на бавен огън 2-3 часа.