Капама с пуйка
Продукти:
1 бр. пуйка - около 1.5 кг
1 бр. кисела зелка - около 2 кг
сол
черен пипер
счукан кориандър
50 г мас (олио)
4-5 с.л. сусамени зърна
200 г сланина (пушено месо)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. бяло вино
1/3 ч.ч. зелев сок
Тесто за кнедли:
500 г картофи
2 с.л. грис
2 с.л. брашно
1 бр. яйце
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. смлян кориандър
Приготвяне:
Пуйката се нарязва на късове, намазва се леко със сол, едро смлян черен пипер и обилно със счукан кориандър. Всяко парче се намазва с малко мас и се овалва в сусамени зърна, предварително позапържени в сух тиган. Всеки къс месо се увива в лист от киселата зелка, като във всеки пакет се слагат и по няколко парченца сланина.
Останалата кисела зелка се нарязва на ситно и се разбърква с остатъка от сланината, черен и червен пипер. Дъното на пръстен съд се покрива с част от зелето, нареждат се половината пакети с месо, покриват се със зеле, отгоре се слагат останалите пакети, и завършва със зеле. Сипва се виното и зелевия сок, покрива се с фолио и се пече 4-5 часа, на около 150 С.
Готовата пуйка се сервира с картофени кнедли. Сваряват се необелените картофи, обелват се и още топли се смачкват с преса. Прибавят се останалите продукти и се омесва не много твърдо тесто. Правят се топки около 5 см в диаметър. Една по една се пускат в кипяща подсолена вода. След като се издигнат на повърхността, се вадят с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят. При поднасяне се поливат със сгорещено масло или със сос от яденето.