Карамелова торта
5 бр. яйца
150 г захар
5 с.л. портокалов сок
150 г елдено брашно
2 ч.л. бакпулвер
За крема:
4 бр. яйца
500 г сметана
6 с.л. портокалов сок
160 г захар
15 г желатин
За украсата:
6 бр. ягоди
1 бр. банан
1 с.л. лимонов сок
За блата: Яйцата за тестото се разбиват 8 минути със захарта и портокаловия сок. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера, и тестото се разбърква добре. Изсипва се във форма за торта, застлана с хартия за печене. Блатът се пече 25 минути в предварително загрята фурна при 175 С. Изважда се и се оставя да изстине върху решетка.
За крема: Желатинът се накисва в малко студена вода. Захарта се загрява в малък съд, докато се карамелизира до златисто. Разрежда се с портокаловия сок и сиропът се оставя да изстине. Яйцата се разбиват 3 минути на водна баня заедно с портокаловия сироп. Желатинът се разтопява отделно на водна баня и се налива в яйчената смес на тънка струя, като се бърка непрекъснато. Кремът се охлажда в съд със студена вода. Когато започне леко да се стяга, се добавя разбитата сметана.
Изстиналият блат се разрязва хоризонтално на два по-тънки пласта. Единият от тях се слага в чиния за сервиране и около него се поставя страничната стена на тортената форма. Отгоре се разстила половината от крема, слага се вторият блат и се покрива с останалия крем. Тортата се слага за 2 часа в хладилник. След това се освобождава от формата и се украсява с разрязаните на половинки ягоди и кръгчета от бананите, напръскани с лимонов сок.