Кехлибарена торта
За блата:
5 бр. яйца
250 г захар
250 г брашно
10 г бакпулвер
За ореховия крем:
200 мл прясно мляко
2 ч.ч. смлени орехи
50 г захар - за карамелизиране
За перления крем:
125 г масло
100 мл прясно мляко
150 г захар
Блат: Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците заедно със захарта се разбиват на сняг. Прибавят се жълтъците. След това се прибавя брашното, заедно с бакпулвера, като разбъркването продължава с лъжица. Пече се в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка в умерена фурна. След като изстине блата се разрязва на две части с остър нож или конец.
Орехов крем: Карамелизираме захарта, прибавяме млякото и оставяме да заври докато карамела се разтопи. Прибавяме орехите, разбъркваме добре и оставяме да изстине.
Перлен крем: Разтваряме захарта в охладеното мляко. Разбиваме маслото с миксер, като капка по капка прибавяме подсладеното мляко.
Смесваме двата крема внимателно като бъркаме с лъжица.
Сглобяване на тортата: По желание може да сиропираме блатовете със сироп по избор (карамелен или друг). Слепваме тортата с крема и отгоре също я намазваме с него. Полива се с шоколадова глазура или със счукан карамел (крокан). Украсяваме по желание и оставяме да се охлади.