Шоколадова торта с бадеми и лешници
300 г шоколад (70% какао)
150 г почистени бадеми
150 г лешници
1 ч.л. какао на прах
100 г пудра захар
255 г меко масло
6 бр. белтъци
6 бр. жълтъци
щипка сол
Фурната се загрява до 190 С. Тава с размери 20-25 см се застила с хартия за печене, като се покриват и стените. Намаслява се и се набрашнява. Бадемите и лешниците се поставят в блендер и се смилат. Прибавя се начупен на парченца шоколад и какао. Смилат се за 30 секунди. Прехвърлят се в купа. Отделно се разбива маслото със захарта. Прибавят се един по един жълтъците и след това шоколадовата паста. Отделно се разбиват белтъците с щипка сол на твърд сняг. Прибавят се 1/3 от белтъците към основното тесто и се разбърква внимателно. Добавят се и останалите белтъци и се разбъркват внимателно. Тестото се прехвърля в подготвената форма и се пече 1 час. Проверява се с клечка или шиш дали е готово (забодена в средата - трябва да излезе суха). Тортата се охлажда и се изважда от формата. Поръсва се с какао и се гарнира с разбита сметана, сладолед.