Торта с крокан
За един блат:
3 бр. яйца
100 г захар
100 г брашно
1 с.л. какао
За крема:
250 г масло
180 г захар
2 с.л. какао
2 бр. белтъци
За сиропа:
150 г захар
За крокана:
100 г захар
50 г смлени орехи
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и се прибавят брашното и какаото, предварително пресети. Всичко се разбъркват и се изсипва в по-голяма тортена форма, застлана с хартия. Пече се в умерена фурна. По желание може да се направят 2, З или 4 блата с по 3 бр. яйца.
Белтъците за крема се разбиват на сняг със захарта. Отделно се разбива маслото на пяна и по малко се прибавя от разбитите белтъци и какаото. Ако случайно се пресече, сместа трябва малко да се затопли.
Захарта и 250 мл вода за сиропа се варят 5 минути. Захарта за крокана се карамелизира и се прибавят смлените орехи. Изсипва се в намазана с мазнина тавичка и след като изстине, се начуква на дребно. Изпечените блатове леко се сиропират и се слепват с крем и крокан. Отгоре и отстрани тортата се намазва с крем и крокан.