Шоколадова торта
За блата:
8 бр. яйца
200 г захар
100 г нишесте
2 с.л. какао
За крема:
300 г масло
300 г пудра захар
300 мл прясно мляко
2 бр. белтъци
1 прах ванилия
100 г шоколад
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, след което се прибавят нишестето и какаото. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в по-голяма тортена форма, застлана с хартия. Пече се в умерена фурна.
Белтъците за крема се разбиват на сняг. Отделно се смесват млякото и захарта, прибавя се белтъците. Сместа се поставя на котлон и се бърка непрекъснато, докато заври. Сваля се от котлона и разбиването продължава още 5 минути. Сместа се оставя да изстине.
За приготвянето на крема маслото се разбива на пяна. Към него се прибавят разтопения шоколад и ванилията. Разбърква се добре.
Блата се разрязва на три части, които се слепват с крем. Отгоре и отстрани тортата се намазва с крем. Украсява се по желание.