Кекс с глазура и сусам
Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. канела, 1 щипка смлян черен пипер, 2 с.л. сусам, 2 ч.ч. брашно, 1 непълна ч.ч. олио, сол; зa глазурата: 1 белтък, 150 г пудра захар, 3 ч.л. лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко със содата, счуканите орехови ядки, подправките, щипка сол, сусама и брашното. Разбъркваме добре тестото и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Отделно разбиваме белтъка за глазурата с пудрата захар, докато се сгъсти. Прибавяме лимоновия сок и разбиваме още малко. Когато сместа побелее, изсипваме я на равномерен слой върху изпечения кекс, като заглаждаме с нож. Поднасяме кекса, след като глазурата засъхне.