Кекс със орехи и шоколад
Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, 2 ванилии
Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 10-15 мин размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта. Прибавяме последователно /като бием непрекъснато сместа/ жълтъците, прясното мляко, бакпулвера, брашното, счуканите орехови ядки, ситно настърганата лимонова кора и ванилията. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна. Разтапяме на пара шоколада и заливаме с него готовия кекс.