Кекс с коняк
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. смляно индийско орехче, 1 ч.л. смляна канела, 200 г краве масло, 300 г кристална захар, 4 яйца, 2 жълтъка, 2 с.л. коняк;
зa глазурата: 1 ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1/2к.ч. вода, 1/2к.ч. ром, 1 ч.л. смляно индийско орехче, 1 к.ч. коняк.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта, прибавяме подправките и разбъркваме добре. Едно по едно прибавяме яйцата, а след тях – жълтъците. Постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Слагаме и 2 с.л. коняк, разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма. Печем в умерена фурна, като оставяме накрая кекса да изстине във фурната. Приготвяме глазурата, като при непрекъснато бъркане върху слаб огън смесваме захарта, маслото, водата и индийското орехче. След това охлаждаме и прибавяме рома и коняка. Обръщаме изстиналия кекс в подходяща чиния и го заливаме с глазурата. Поднасяме го 1 ден след като сме го приготвили.