Манастирски гювеч
* 1 кг свинско, телешко или агнешко месо
* 2-3 глави (150 г) кромид лук
* 3 ч.ч. (500 г) пресни гъби
* 2-3 бр. (150 г) червени домати
* 3-4 бр. (150 г) чушки
* 3/4 ч.ч. (150 мл) мазнина
* 1/2 ч.ч. (100 г) ориз
* 1 ч.л. (5 г) червен пипер
* 1/2 ч.ч. (100 мл) вино
* 1 връзка магданоз
* сол
* черен пипер
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути - чушките, нарязани на ивички. Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.