Тюрлю-гювеч с месо
* 750 г свинско, овнешко или телешко месо
* 3/4 ч.ч. (150 мл) растително масло
* 3-4 глави (200 г) кромид лук
* 4-5 бр. (300 г) домати
* 4-5 бр. (250 г) зелени чушки
* 1-2 бр. (250 г) патладжани
* 1 шепа (100 г) бамя
* 3-4 бр. (300 г) картофи
* 1 шепа (150 г) зелен фасул
* 1 ч.л. (5 г) червен пипер
* 2-3 бр. лютиви чушки
* магданоз
* сол
Месото се нарязва на парчета, посолява се и се слага в пръстен гювеч или тавичка заедно с мазнината. Пече се в средно силна фурна до полуготовност. Разбърква се с прибавените към него червен пипер и нарязаните зеленчуци (без картофите) и отново се поставя във фурната. Когато поомекне зеленчукът, се прибавят картофите, нарязани на колелца, и малко топла вода. Гювечът се посолява на вкус и се пече, докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Гювечът става много вкусен, когато месото е тлъсто и не се прибавя допълнителна мазнина. тогава се слага 900 г месо. По желание гювечът, преди да се извади от фурната, може да се залее с 1-2 предварително разбити яйца.