Пай от праскови
350 г брашно тип 500
300 мл краве прясно мляко
270 г захар
180 г масло
100 г орехови ядки
80 г галета
50 мл ром
1000 г праскови
1/2 пак.мая
3 бр.яйчен жълтък
5 бр.яйца
1/5 пак.канела на прах
4 бр.карамфил зърна
1/2 лимонова кора
ПРИГОТВЯНЕ:
1. От маята, 50 грама брашно, 1 супена лъжица захар и част от леко затопленото мляко направете закваска и я оставете да втаса
2. След това я смесете с 200 грама брашно, прибавете и останалото мляко
3. Разбийте 150 грама масло с 50 грама захар и жълтъците, сложете настърганата кора от лимона и рома
4. Прибавете тази смес към брашнeната и разбийте всички продукти добре
5. Изсипете полученото тесто в намазана с масло тавичка и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна
6. Готовият блат посипете със смесот 100 грама захар, смлените орехови ядки, галетата, канелата и карамфила
7. Отгоре наредете обелените и нарязани на парченца праскови
8. В купа разбийте на гъста пяна яйцата със 100 грама захар, прибавете 100 грама брашно и сипете постепенно остатъка от маслото - разтопено, но не топло
9. Излейте тази смес върху прасковите и допечете пая
10. Когато е готов, го поръсете с пудра захар.