Пилаф по турски
* 2 ч.ч. ориз (кръглозърнест)
* 1 бр. сварено пиле
* 3 с.л. масло или маргарин
* 2 с.л. шамфъстък, обелен
* 2 с.л. стафиди
* 2 с.л. бадеми, бланширани и без люспи
* 3 и 1/2 ч.ч. бульон от варенето на пилето
* сол, черен пипер
За тестото:
* 125 г масло
* 2 бр. яйца
* 2 и 1/2 ч.ч. брашно
* 1 и 1/2 ч.л. сол
Пилето се обезкостява и месото се нарязва на хапки. Ориза се накисва за 30 минути в хладка, посолена вода.
Тесто: Омекналото масло се разбива с яйцата и солта. Добавя се брашното, лъжица по лъжица, като се бърка с винтовите приставки на миксера. Оставя се покрито в хладилник.
Пилаф: В маслото се запържват бадемите и шамфъстъка. Изваждат се. В същата мазнина се запържва отцедения ориз, добавя се бульона, кипва се, котлона се намалява и се вари на слаб огън 20 минути с капак. През това време фурната се загрява на 180 С. Ориза се разбърква, слагат се бадемите, шамфъстъка, стафидите и пилешкото месо. Подправя се със сол и черен пипер.
Тестото се разточва на тънко, около 3 мм. Форма за печене се облицова с тестото, като то трябва да е по-широко от формата (да излиза навън). Пилафа се слага в тестото, притиска се добре с лъжица, за да няма празни места. Накрая се завива с висящото от краищата тесто. Пече се до златисто, обръща се в поднос и се сервира горещо.
По време на печенето стафидите набъбват. За тези, които ги обичат по-меки, може да се запържат предварително.
Пилафа може да се подправи и с подправки по собствен вкус - лимонова кора, лимонов сок, ментови листа и т.н.
Може да се добавят и други ядки. Внимателно с орехите - нагарчат при запържване.
Освен изброените продукти може да се добавят и други, по собствен избор - запържени ивици лук, люта чушка и т.н.