Портокалова баклава
За сиропа:
* 350 г пудра захар
* 1 с.л. портокалов сок
* 350 мл вода
* 2 с.л. портокалова вода
За баклавата:
* 2 бр. големи портокала
* семената на 1 шушулка ванилия
* 1 с.л. портокалов мармалад
* 400 г точени кори
* 150 г разтопено масло
* 150 г шам-фъстък, нарязан на едро
* 50 г сирене Маскарпоне
Захарта и водата се кипват за да се приготви сиропа. Намалява се температурата и се остава да ври 10-12 минути, като периодично се разбърква. Добавя се портокаловият сок и портокаловата вода, разбърква се и се оставя да изстине.
Кипва се вода и в нея се слагат двата портокала (цели) и се вари 45-50 минути, докато плодовете омекнат. Портокалите трябва да са добре покрити с вода през цялото време. Изваждат се и се оставят да изстинат. Разделят се на парчета и се пасират на гладко пюре. Готовото пюре се слага в гевгир и се изцежда максимално. Слага се в купа добавя се ванилията и портокаловият мармалад и се разбърква добре.
Фурната се загрява на 180 С. Тавата се намазва и започва да се реди като всеки лист се маже с масло, шам фъстък и портокаловата смес. Завършва се с кора, нарязва се и се запича 30 минути. Температа се намалява на 150 С и се пече още 15-20 минути. Баклавата се вади, залива се със сиропа и се оставя да поеме. Сервира се с маскарпоне.