Ястия от турската кухня

вход през zajenata.bg
456075

Портокалова баклава

За сиропа:

    * 350 г пудра захар
    * 1 с.л. портокалов сок
    * 350 мл вода
    * 2 с.л. портокалова вода

За баклавата:

    * 2 бр. големи портокала
    * семената на 1 шушулка ванилия
    * 1 с.л. портокалов мармалад
    * 400 г точени кори
    * 150 г разтопено масло
    * 150 г шам-фъстък, нарязан на едро
    * 50 г сирене Маскарпоне

Захарта и водата се кипват за да се приготви сиропа. Намалява се температурата и се остава да ври 10-12 минути, като периодично се разбърква. Добавя се портокаловият сок и портокаловата вода, разбърква се и се оставя да изстине.
Кипва се вода и в нея се слагат двата портокала (цели) и се вари 45-50 минути, докато плодовете омекнат. Портокалите трябва да са добре покрити с вода през цялото време. Изваждат се и се оставят да изстинат. Разделят се на парчета и се пасират на гладко пюре. Готовото пюре се слага в гевгир и се изцежда максимално. Слага се в купа добавя се ванилията и портокаловият мармалад и се разбърква добре.

Фурната се загрява на 180 С. Тавата се намазва и започва да се реди като всеки лист се маже с масло, шам фъстък и портокаловата смес. Завършва се с кора, нарязва се и се запича 30 минути. Температа се намалява на 150 С и се пече още 15-20 минути. Баклавата се вади, залива се със сиропа и се оставя да поеме. Сервира се с маскарпоне.

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft