Пиле с ябълки
1 кг пилешко месо
1 гл. лук
2 скилидки чесън
250 г гъби
1 ч.л. мащерка
50 г масло
1 дафинов лист
4 с.л. ябълкова ракия
1 к.ч. ябълково вино
1 кубче пилешки бульон
5 с.л. сметана
бял пипер
сол
700 г кисели ябълки
сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на порции поръсва се с бял пипер и се пържи в половината масло до златисто на умерен огън,изважда се. В мазнината от пилето се слагат настърганите лук, чесън, нарязаните гъби, мащерка и дафинов лист, разбъркват се и се връща пилето, наръсва с 3 с.л. от ябълковата ракия и се фламбира, долива се ябълковото вино, 250 г вода, пилешкия бульон и се оставя да поври.Прибавя се и сметаната, задушава се още около 30 мин. Ябълките се обелват и нарязват на четвъртини и се наръсват с лимоновия сок, запържват се в останалото масло до златисто,поръсват се с 1 с.л. ябълкова ракия и се добавят към пилето, задушават се още 5 мин..