Пилешко филе с пикантен сос
За месото:
4 пилешки филета "пеперуда";
3-4 с.л. зехтин;
подправка за месо (линк тук )
За соса:
200 гр. меко топено сирене (аз купувам "Жоси" в кутии по 1 кг.);
2-3 скилидки чесън
200мл. сметана;
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Разрязваме пилешките филета по средата, така че от всяко филе да се получат по две парчета. Измиваме месото и го наръсваме обилно с подправката за месо. Оставяме така приготвеното месо да отлежи похлупено в хладилник поне 2 часа.
В дълбок тиган нагорещяваме зехтина и с щипка поставяме парчетата месо да се задушават на слаб до умерен огън. Докато се задушават, държим тигана плътно похлупен. По време на топлинната обработка обръщаме месото с щипка (не с вилица, за да не го набождаме) поне два-три пъти. Изваждаме филетата от огъня, когато слабо се зачервят, внимаваме да не прегорят, за да не станат сухи.
След като обработим така всички филета, в тигана с остатъчната гореща мазнина от задушаването сипваме чаша топла вода, добавяме сметаната и топеното сирене, и смачканите скилидки чесън. Разбъркваме с дървена лъжица, докато се разтопи топеното сирене. Варим соса 5-6 минути. В соса остава голяма част от подправката, с която сме овкусили месото и това е напълно достатъчно за овкусяването му. Поднасяме филетата залени със соса.