Пърленка със сирене
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. хладка вода
800 г брашно
1 бр. яйце
2 с.л. олио или зехтин
щипка сол
щипка захар
250 г краве сирене
50 г масло за намазване
Киселото мляко се смесва с водата и разбитото яйце, добавя се щипка сол, захар и олиото и се разбърква. Брашното се пресява в купа и се добавя сместа. Замесва се меко, еластично тесто, добавя се още брашно, ако е необходимо. Тестото се разделя на 8 равни части. Всяка част се разточва с точилката на тънък лист. Намазва се с масло и се поръсва с натрошено сирене. Завива се на руло. Рулото се навива като охлюв и се разточва с точилка с размер колкото е големината на тигана. Котлона се включва на средна степен и се поставя тиган с дебело дъно. Намазва се олио и се пече всяка пърленка от двете страни до готовност.