Чеснова пърленка
500 г брашно
7 г суха мая
сол
300 мл топла вода
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
25-30 г меко масло
2 скилидки чесън
мащерка, босилек, сминдух
сирене, кашкавал
В купа пресяваме брашното, заедно с маята и солта. В топлата вода, разтваряме меда и зехтина (ако меда е захаросан сложете 1/2 с.л.) и добавяме към брашното. Замесва се меко тесто, да не залепва по пръстите, меси се около 10-тина минути. Оставя се в набрашнен съд да втаса около 45 минути до 1 час (трябва да удвои обема си). Скилидките чесън ситно нарязани се разбъркват добре с размекнатото масло.
В тавата, в която ще печем слагаме хартия за печене, която намазваме леко с четка с част от чесновото масло. Отгоре разстиламе тестото. Намазваме обилно с останалото чесново масло, поръсваме със сухите подправки (мащерка, босилек, сминдух) и натрошаваме сирене и настърган кашкавал.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-190С, горен и долен реотан, на средна скара за около 40 минути.