Спаначена супа
500 г пресен спанак
1-2 моркова
100 г ориз
1 картоф
1 глава кромид лук
1,5 л вода или зеленчуков бульон
2-3 с. л. заквасена сметана
зехтин
сол
смлян черен пипер
ситно нарязан магданоз
• В тенджерата се сгорещява 1 с. л. зехтин.
• Добавят се почистените и нарязани на дребно лук и моркови.
• Сипва се малко вода и зеленчуците се задушават, докато омекнат.
• Прибавя се почистеният и нарязан на ситно спанак.
• Готви се, като се разбърква често, докато се спаружи.
• Сипва се водата и се добавя нарязаният на дребно картоф.
• Супата се кипва и все оставя да ври 15 минути.
• След което се прибавя оризът.
• Отделно в малка купа сметаната се разбива с малко вода.
• Изсипва се в тенджерата и се разбърква.
• Оставя се да поври 5 минути.
• Подправя се със сол, черен пипер и се поръсва с магданоз.
• Котлонът се изключва, а супата се оставя да постои 10 минути, за да може оризът да набъбне.
• Спаначената супа се разпределя по чинии и се поднася.