Шишчета от дебърцини
400 г дебърцини
150 г балкански кашкавал
5 пиперки
7-8 листа от праз лук или зелен кромид лук
Сол на вкус
Дебърцините се нарязват на парчета, дълги 7—8 см, като всяко парче се разцепва от двата края към средата по три пъти с дължина на разреза около 3 см (разрезите от двете страни не трябва да бъдат един срещу друг). Пиперките се нарязват на колелца, дълги 3—4 см.
На всяко шишче се нанизват последователно колелце пиперка, в което е поставено кубче от кашкавал (предварително натопено в студена вода и оваляно в брашно), лист от праз или лук (прегънат няколко пъти), парче дебърцин (по дължината му) и т.н. до изпълване на шишчето.
Нанизаните шишчета се изпичат на скара при висока температура за кратко време.
Готовите шишчета се поднасят с гарнитура от пържени картофи, пресни домати и магданоз или друга сезонна салата.