Великденски сладкиш
500 г брашно
7 г суха мая (1 пакетче)
75 г захар
1 бр. яйце
кората на 1 лимон
250 мл топло прясно мляко
щипка сол
100 г масло
1 ванилия
За намазване:
1 бр. жълтък
1 с.л. прясно мляко
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, брашното, маята, ванилията, кората на лимона, ванилията, солта и топлото мляко. Замесваме тесто от всички продукти. Оставяме го на топло място 1 час. Измесваме го добре и го разделяме на 2 топки., едната част разделяме на 4 топки. От всяка топка оформяме глава, ухо, крака и опашка на овцата. Останалото тесто правим на малки топчета, които залепваме едно за друго оформяйки тялото на овцата. Слагаме очи от черен пипер и ноздри от зърна кимион. Намазваме ги с разбития жълтък с мляко отгоре. Печем в загрята фурна около 20 минути.