Великденски хляб рецепта
300 мл хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая
около 1 кг брашно
5 бр. яйца - сварени и боядисани
1 бр. жълтък за намазване
олио
1 с.л. сусам за поръсване
Маята се размива във водата, захарта и солта. От разтворената мая и почти всичкото брашно се омесва тесто - средно твърдо, като за питка. Оставя се да втаса добре докато удвои обема си, след което се омесва още веднъж. Взема се около 150 г от тестото, към него се добавя още малко брашно за да стане по-твърдо и се отделя настрани. Тестото се оформя на питка в тава, намазана с олио. Набождат се равномерно яйцата. От оставеното тесто се правят фитилчета. Те се обвиват около основата на яйцата, да се оформи нещо като гнездо. Питата се намазва с разбит с малко олио жълтък и се поръсва със сусам. Като втаса добре се пече в умерена фурна около 1 час.