Ястия от гръцката кухня

вход през zajenata.bg
111966

Гръцка баклава

1 кг фини кори за баница, 6 чаени чаши бадеми, смлени, 1/2 кг краве масло, розова вода; Сироп - 8 чаени чаши захар, 4 чаени чаши вода, сокът от 1/2 лимон, 2-3 супени лъжици розова вода; За украса - няколко цели бадеми.Накиснете бадемите в кипяща вода за няколко минути, обелете корите и изсушете за около 5 минути в гореща фурна. След това смелете бадемите в кухненски комбайн.
Стопете маслото на слаб огън и намажете дъното на дълбока тава с размери 30х40 см. Разстелете една кора на дъното, намажете с масло, отгоре сложете втора и пак намажете. Повторете процедурата с още 3 кори. Отгоре поръсете част от смлените бадеми. Отгоре сложете 2 кори, намазани с масло. Повторете процедурата с останалите бадеми и кори. Най-отгоре поставете 5 кори, една над друга.
С остър нож разрежете на квадрати, и украсете отгоре с цели бадеми (отрежете малки дупчици в центъра на всяко парче в които да поставите бадемите).
Напръскайте повърхността на баклавата с розова вода и печете в загрята фурна(180 градуса) за 30 мин до златисто кафяво
Пригответе сиропа. Сварете захарта с водата и лимоновия сок докато леко се сгъсти, свалете от огъня и добавете розовата вода. Оставете да се охлади.
След като извадите тавата от фурната, веднага залейте с хладния сироп. Оставете една нощ да престои за да попие сиропа. 

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft