Пиле с лимон по гръцки
1 пиле
1 лимон
50 г моркови
парченце целина
250 г гъби
60 г масло
100 г бадеми
150 г шери
1 яйце
4 лъжици сметана
250 г лук
черен пипер
сол
Натриваме пилето със сока от половин лимон, посоляваме, поръсваме черен пипер и изстискваме втората половинка на лимона в коремната кухина. Поставяме в малка тенджерка, заливаме с вряла вода така, че пилето да бъде потопено, прибавяме зеленчуците и варим на тих огън до омекване. Изваждаме омекналото пиле и го оставяме на топло място. Изпържваме в масло нарязаните на парченца гъби, заливаме със 100 г пилешки бульон, прибавяме шерито, попарените и обелени бадеми и претопляме. Разбиваме сметаната с яйцето, прибавяме на части малко горещ бульон и бием до сгъстяване. Прибавяме гъбената смес и заливаме със соса нарязаното на порции пиле.