Гръцка баклава
1 кг фини кори за баница, 6 чаени чаши бадеми, смлени, 1/2 кг краве масло, розова вода; Сироп - 8 чаени чаши захар, 4 чаени чаши вода, сокът от 1/2 лимон, 2-3 супени лъжици розова вода; За украса - няколко цели бадеми.Накиснете бадемите в кипяща вода за няколко минути, обелете корите и изсушете за около 5 минути в гореща фурна. След това смелете бадемите в кухненски комбайн.
Стопете маслото на слаб огън и намажете дъното на дълбока тава с размери 30х40 см. Разстелете една кора на дъното, намажете с масло, отгоре сложете втора и пак намажете. Повторете процедурата с още 3 кори. Отгоре поръсете част от смлените бадеми. Отгоре сложете 2 кори, намазани с масло. Повторете процедурата с останалите бадеми и кори. Най-отгоре поставете 5 кори, една над друга.
С остър нож разрежете на квадрати, и украсете отгоре с цели бадеми (отрежете малки дупчици в центъра на всяко парче в които да поставите бадемите).
Напръскайте повърхността на баклавата с розова вода и печете в загрята фурна(180 градуса) за 30 мин до златисто кафяво
Пригответе сиропа. Сварете захарта с водата и лимоновия сок докато леко се сгъсти, свалете от огъня и добавете розовата вода. Оставете да се охлади.
След като извадите тавата от фурната, веднага залейте с хладния сироп. Оставете една нощ да престои за да попие сиропа.