Зрял боб плакия
Зрял боб плакия
400 г зрял фасул
50 г моркови
чубрица, сол, черен пипер, червен пипер
5-6 стърка праз лук
120 мл зехтин или олио
100-150 г маслини
релият фасул се накисва от предната вечер. Слага се на котлона, за да заври с малко вода. След, като заври, водата се сменя с гореща вода. Прибавят се морковите, нарязани на ситно и чубрицата. Фасулът се сварява напълно. Празът се нарязва на ситно и се запържва с половината от мазнината, след което се посолява и поръсва с черен пипер. В тавичка се слага половината от фасула, върху него се разстила праза. Върху праза се нареждат маслините, предварително изчистени от костилките и се покриват с останалия фасул. Ястието се залива 100 мл вода, ако е необходимо и с останалата мазнина, в която е запържен червеният пипер. Пече се на слаба фурна, докато остане на мазнина. Поднася се студено.