Постни лозови сърми
Постни лозови сърми
лозови листа (пресни или консервирани)
1 ч.ч. ориз
2-3 глави лук, нарязани на ситно
1 ч.ч. зехтин
2 с.л магданоз, нарязан на ситно
1 с.л. копър, нарязан на ситно
джоджен, сол, черен пипер
2-3 бр. лимони
Измитите лозови листа се попарват във вряща вода. Лукът се запържва до зачервяване в 1/2 ч.ч. олио, прибавя се и оризът и се разбърква добре. Прибавят се 2 и 1/2 ч.ч. вода и всички подправки. Получената смес трябва да ври докато попие водата на умерен котлон. След това се слага по 1 лъжица от сместа на всеки лист и се завиват малки, стегнати сармички. Подреждат се плътно в тенджера и се прибавят олиото (другата половин чаша), още малко сол (по желание), гореща вода до покриване на сармичките и сока от лимоните. Покриват се с чиния и се варят докато останат на мазнина (поне 30 минути). Сервират се топли с яйчено-лимонов сос или студени, гарнирани с резенчета лимон.