Вкусни топчета от булгур и босилек
1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3-4 стръка пресен босилек
1 с.л. доматено пюре
сол
за овалване - по избор сирене Пармезан, счукани ядки или сусам
Лещата се сварява в 2 и 1/2 ч.ч. вода, с малко сол, до разкашкване (15-20 минути). Сваля се от котлона и в нея се прибавя булгура, захлупва се с капак и се оставя за час да набъбне. След това се отваря и ако сместа е много суха се добавя малко вода, ако е много влажна се оставя да се изцеди в гевгир. Трябва да се получи мека и леко влажна смес, от която да могат да се оформят топчета. В сместа се добавят доматеното пюре, босилекът, посолява се на вкус и се разбърква добре. Оформят се малки топченца, които се овалват в настърган пармезан, счукани ядки или сусам. Нареждат се в кутия или чиния, захлупват се и се оставят поне за 1 час в хладилник преди сервиране.