Зрял фасул
500 г зрял фасул
2 глави лук
1 бр. морков
1 суха червена чушка (може и замразена от фризера)
1/2 ч.ч. доматен сок или 1-2 настъргани домата
2 с.л. подправка за боб (смес от джоджен, сушен лук, сушена червена чушка, сушена целина, сол и други)
1-2 с.л. червен пипер
3-4 с.л. олио
сол
Боба се накисва от вечерта в студена вода. На другия ден се измива и се слага да се вари заедно с нарязания лук, морков и цялата чушка. Така боба се вари на среден огън до готовност. След като е уврял се изважда червената чушка, изчаква се да поизстине и се отделя ципата. Почистената чушка нарязваме на ивички или накълцваме с нож. Целта е да се запазят по-големи парченца от нея. След това я прибавяме към боба и сипваме доматите, подправката и сол ако е необходимо (защото в самата подправка си има). Добавяме и олиото и оставаме боба да заври, така ври още около 10-15 минути и е готов за консумиране.
Ако няма готова подправка за боб се използва пресен или сушен джоджен 1-2 с.л. и 1 с.л. сушена или 2-3 пресни листа целина.