Лесен и бърз ябълков пай

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Десерти
Класическа рецепта за ябълков пай
281599
Класическа рецепта за ябълков пай

Класическа рецепта за ябълков пай


Една от най-класическите рецепти за всички времена. Лесен и вкусен, с аромат на дъхава нежност. Прекрасен като виенски валс – това е този ябълков пай. Търсех си повод да си изпробвам новата форма за пай, а и да оползотворя последните остатъци от зимните ябълки, които нямат абсолютно никакъв търговски вид, но за сметка на това са от градината на мама, издържаха цяла зима и нямат грам химия в тях.

Като всяка добре позната класика, тази рецепта има и хубаво познати правила – коричката да е хрупкава, да е идеално изпечена, да не е “подгизнала” долната част и най-вече ябълките да не останат сурови. Но пък, ако човек седне да мисли какво може да се обърка… Ето тук има много приятна рецептичка на Джейми Оливър. От нея взаимствах джинджифила като подправка за ябълките. Много добра идея се оказа!

 

Продуктите за тестото:
300 гр. брашно
100 гр. пудра захар
200 гр. масло
1 яйце
щипка сол
Пълнеж:
800 гр. ябълки
4 с. л. захар
1 ванилия
1/2 ч. л. сух джинджифил
половин шепа стафиди
щипка канела
сок и кора от половин лимон
2 с. л. ром

 

Започнах с ябълките, които минават през топлинна обработка, а е нужно да изстинат преди да ги сложим в пая. Почистени и нарязани на парченца и в компанията на всички останали съставки (захар, ром, стафиди и аромати) ги слагам на котлона да заврят за около 5-10 минути. Не трябва да са “сготвени”, а само да омекнат. Нямат нужда от никаква допълнителна течност. Поразбърквам ги, колкото да се смесят ароматите и ги оставям да си изстиват на спокойствие.

Идва ред на тестото. Замесвам си го като всяко маслено тесто – с ръце претривам брашното (към него е добавена и пудрата захар) и маслото докато стане на трохи. Добавям яйцето и доразмесвам. Тъй като премерих маслото на око и явно съм сложила малко повечко, тестото стана доста лепкаво и добавих още малко брашно да се “събере”.

Завито във фолио го оставих да си почива в хладилника за около 30 минути. То се стяга и вече може да се работи с него.

 

Разточих си кора около 5 мм за основата, върху която изсипах сместа от ябълките, вече охладена. Формата ми е с диаметър 22 см. Покрих ги и намазах горната кора с разбито яйце. Пекох в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 минути. След като поизстина го напудрих за красота и търговски вид.

1 2 3 4 5 6 7 8
9
Още от "Десерти"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft