Ябълков пай с ванилов крем
За масленото тесто:
240 гр. брашно
120 гр. масло (маргарин)
3 с.л. студена вода
2 с.л. захар
голяма щипка сол
Брашното се пресява, разбърква се със захарта и солта. Маслото се нарязва на малки парченца и с ръце бързо-бързо се размесва с брашното до получаването на трохи. Към края се добавят трите лъжици вода и се оформя топка, която се прибира в хладилника. В това време приготвяме плодовата плънка.
За убийствения конфитюр от ябълки:
4 големи, зрели ябълки
сокът от един лимон
1 ч.ч. захар
голяма шепа стафиди
2 с.л. метакса
1/3 ч.л. канела
1 с.л. сладко от портокалови кори (ако нямате, сменете с кандирани портокалови или лимонови кори)
Ябълките се обелват и почистват, нарязват се на кубчета и заедно с лимоновия сок, захарта и стафидите се слагат да врят:
Разбърква се отвреме навреме, но не непрекъснато. Като се посгъсти, а ябълките омекнат, се добавят алкохолът, портокаловите кори и канелата. Оставя се да ври още малко. Готовият конфитюр има толкова фин вкус, толкова е приятен на консистенция и аромат, че дори да не направите пая, непременно си направете няколко бурканчета от него за палачинки!
400 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 с.л. грис
2 яйца
5 с.л. захар
ванилия
Яйцата, захарта, брашното, грисът и ванилията се разбъркват добре с малко от млякото. Другото мляко се слага да заври. Когато това стане, врялото мляко се прибавя на тънка струйка към яйчено-брашнената смес и всичко се слага на слаб огън до появата на първия мехур. Бърка се непрестанно с тел на ръка:
Тестото се изважда от хладилника и се разделя на 2. Едната половина се разточва на кора с диаметър 22 см и се постила на дъното на форма със същия диаметър. Другата половина се разделя на две части, като едната е по-голяма и с нея се облича стената на формата, а другата трябва да остане за украса отгоре.
С маслено тесто се работи изключително лесно, така че това упражнение не е сложна задача. Тестото се надупчва с вилица и формата се слага в сгорещена на 190-200 градуса фурна за 10 минути.
Изважда се и на дъното се изсипва всичкият крем:
Заравнява се и отгоре се изсипва цялото сладко от ябълки: Oстаналото тесто се разточва, нарязва се на тънки ленти и се прави решетката на пая. На мен не ми се получи особено добре и си признавам, че само заради картинките в книжките за Франклин направих решетка. По-добре щеше да бъде тестото да се настърже на едро ренде и да се поръси върху сладкиша. А още по-добре би било да се поръси с орехи.
Пече се на 190-200 градуса до леко порозовяване на краищата:
По-добре е да се изчака да изстине малко и тогава да се нареже, за да стоят парчетата стабилни, макар опитите да показват, че и горещият пай се реже прилично и се яде бързо.
Получи се десерт с много завършен и балансиран вкус, който е вкусен и топъл, и студен, а конфитюрът от ябълки сам по себе си е истинска находка и със сигурност ще сваря няколко буркачета за зимата.