Холандски ябълков пай и ванилов сладолед
300 г брашно
120 г виенска кафява захар (по-фина е)
1 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
200 г студено масло, нарязано на кубчета
1 жълтък
45 мл ледена вода (3 супени лъжици)
Брашното, захарта, бакпулверът и солта се смесват в кухненски робот. Пулсират се кратко, колкото да се смесят. Към тях се добавя маслото и сместа се разбива докато стане на трохи. Добавят се жълтъкът и водата. Разбиват се отново докато се образува тесто. Тестото се оформя на топка, увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
100 г стафиди
2 супени лъжици тъмен ром
1 кг сладко-кисели ябълки
1 1/2 супена лъжица царевично нишесте
1 супена лъжица кафява захар
1 супена лъжица ванилова есенция
2 чаени лъжици канела
1 белтък
2 супени лъжици конфитюр от кайсии
Стафидите се заливат с рома и се оставят за 1 час (докато тестото се охлажда в хладилника).
Ябълките се обелват, почистват се от семената и се нарязват на дребни кубчета. Смесват се с отцедените стафиди, царевичното нишесте, захарта, ванилията и канелата. Всичко се обърква хубаво.
Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за пай с диаметър 24 см, като се намазва с разтопено масло и се поръсва с малко брашно.
От охладеното тесто се отделя 1/3. Останалите 2/3 тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност на кръг с диаметър малко по-голям от диаметъра на формата за печене. Разточеното тесто се поставя във формата, като се притиска по дъното и стените ѝ. Излишното тесто по краищата се изрязва и се смесва със заделената 1/3 част тесто.
В подготвената форма с тестото се изсипва ябълковата плънка и се разпределя равномерно.
Останалото тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност и от него се изрязват ленти. Лентите се поставят върху плънката, като се подреждат във форма на решетка. Намазват се с леко разбит белтък.
Паят се пече в предварително нагрятата фурна на 180°C за 1 час. След това се покрива с алуминиево фолио и се допича за още 15 минути.
Малко преди да е готов, конфитюрът от кайсии се загрява докато стане течен. Когато паят се изпече се изважда от фурната и веднага се намазва с конфитюра. Оставя се за поне 15 минути преди да се разреже.
Паят е прекрасен както топъл, така и студен.
Ванилов сладолед
Посочените дози са за 8-10 топки сладолед (достатъчни за сервиране на ябълковия пай)
6 шушулки ванилия (може да се намалят)
625 мл пълномаслено прясно мляко
50 г сухо мляко (ролята му е да предотврати образуване на кристали в сладоледа докато се охлажда)
100 г пудра захар 1 супена лъжица с връх
6 жълтъка
Ваниловите шушулки се разполовяват по дължина и семенцата се остъргват с нож. Поставят се в голяма купа.
В тенджера се смесват остърганите шушулки, прясното мляко, сухото мляко и 1 лъжица пудра захар. Загряват се на умерен огън като се разбъркват периодично докато сместа заври. Котлонът се изключва и сместа се оставя за 20 минути.
Жълтъците се смесват с ваниловите семенца и останалата пудра захар. Разбиват се с миксер докато сместа се сгъсти и изсветлее.
От млечната смес се изваждат шушулките и се загрява отново. Когато заври се маха от огъня. Към жълтъците по малко, на тънка струйка и при непрекъснато разбиване се добавя врялата млечна смес. Връща се на котлона, на умерен към слаб огън и се разбърква с телена бъркалка докато се сгъсти.
Кремът веднага се охлажда като тенджерата се постави в купа със студена вода и лед. Разбърква се докато се охлади и след това се прецежда.
Кремът се изсипва в подходящ съд за фризер. Оставя се във фризера докато замръзне. Докато се охлажда, периодично се разбърква.