Ябълков пай с грозде
Това е едно от доказателствата, че освен под форма на стафиди, гроздето може да участва в сладкишите и когато е сочно и прясно набрано
за тестото:
450 г брашно
3 яйца
200 г захар
120 мл олио
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
400 г тъмно стафидено грозде без семки
2 големи жълти ябълки
5 с. л. галета
1/4 ч. ч. кафява захар
кората от 1 лимон
2 с. л. ром
1 ч. л. канела
пудра захар за поръсване
1. Яйцата и захарта за тестото се разбиват добре с миксер. Налива се олиото, слагат се брашното, ванилията и бакпулвера. Оставя се да почине закратко.
2. Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резени. Смесват се със зърната от гроздето.
3. Прибавят се рома, галетата, канелата, кафявата захар и настърганата кора от лимона.
4. Тестото се разделя на две части, едната по-голяма – за стените и основата на сладкиша, а другата за настъргване. Голямата част се разстила във форма за тарт с махащо се дъно, на дъното на която има пергаментова хартия. Тестото трябва да покрие дъното и стените, като с помощта на лъжица, потопена в брашно, се притиска.
5. Отгоре се разпределя плънката и върху нея се настъргва останалото тесто. Ако е омекнало, може да се прибере закратко в хладилник.
6. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути. Оставя се да се охлади и се поръсва с пудра захар.