Ябълков пай със солен карамел
за тестото:
400 г брашно ( за поръсване)
220 г краве масло (студено)
50 г кафява захар „Мусквадо“
2 яйца
за плънката:
4 зелени ябълки
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. сух джинджифил
40 г захар
30 г стафиди
2 с. л. галета
за соления карамелен сос:
170 г захар
100 мл животинска сметана
90 г краве масло
1 ч. л. морска сол
1. Тестото се приготвя като брашното и маслото се претриват с пръсти, докато се получат трохи.
2. Добавят се захарта и яйцата, и се разбърква.
3. Тестото се оформя на топка, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник, за да стегне.
4. Захарта за соса се карамелизира и щом придобие желания цвят, към нея се налива сметаната.
5. Когато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти, се прибавя солта, леко счукана в хаванче.
6. Съдът се дърпа от котлона и се добавя маслото. Разбърква се и се оставя да се охлади.
7. Ябълките за плънката се обелват, нарязват се на кубчета и се овкусяват с канелата, джинджифила и захарта. Добавят се стафидите и галетата, и се разбърква.
8. Студеното тесто се разточва върху набрашнен плот на кора, с която се покриват дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 22 см).
9. Излишното тесто се изрязва, разточва се на кора и се слага в хладилник.
10. Плънката се сипва във формата върху тестената кора и се заравнява.
11. Върху нея се налива сосът.
12. От останалото тесто с помощта на форма се изрязват звезди, с които се покрива плънката. По желание паят може да се намаже с жълтък и да се поръси със захар.
13. Пече се около 40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се поднася.