Ябълков щрудел със стафиди
1/2 кг многолистно тесто
5 ябълки
100 г стафиди
100 г орехи
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
3 с.л. галета
1 жълтък
1 с.л. вода
4 с.л. пудра захар
Ябълките (5 бр) се обелват, почистват и настъргват на едро ренде. Прехвърлят се в купа и при тях се добавят смлените орехи (100 г), галетата (3 с.л.) и предварително киснатите в гореща вода и отцедени стафиди (100 г). Поръсва се с кристална захар (1 ч.ч.) и внимателно се разбърква. Към сместа се добавя и канелата (1 ч.л.) и се разбърква отново.
Многолистното тесто (1/2 кг) леко се разточва, за да не бухне прекалено при печенето. След това се разрязва на правоъгълник, чиято дължина е близка до дължината на правоъгълната тава, в която ще се пече щруделът.В единия край се поставя плънката и щруделът се завива на руло. Намазва се с разбит с малко вода (1 с.л.) жълтък (1 бр).
Рулото се поставя в тава с хартия за печене на дъното. По същия начин оформяме 2 или 3 рула, в зависимост от тавата, в която ще печем и разделението на тестото.
По повърхността на щрудела с остър нож се правят частични прорези. Тавата се поставя в предварително загрята фурна и десертът се пече на 180 градуса в продължение на 20-30 минути.
След изпичане десертът се оставя да се охлади и след това се реже на парчета. По желание се поръсва с пудра захар (4 с.л.).
Време за приготвяне:
50 минути