Ябълков пай с орехи и стафиди
4 едри ябълки
200 г захар за тестото 150 г за сиропа
100 г краве масло 100 г за сиропа
300 мл сметана
4 яйца
150 г брашно
1 ч.л. набухвател
щипка ванилия
щипка канела
орехи и стафиди за поръсване
За сиропа: Обелете ябълките и ги нарежете на лунички. В тиган разтопете маслото, добавете захарта и сметаната. Разбъркайте и варете на слаб огън 5-6 минути. Налейте сиропа във форма за печене Отгоре подредете ябълките.
За тестото: Яйцата, ванилията, канелата и захарта разбийте в продължение на 2 минути. Добавете разтопеното масло при непрекъснато бъркане. Сипвайте брашното с набухвателя постепенно. Излейте тестото върху ябълките. Печете 20 минути на 180 градуса. След това намалете фурната на 150 градуса, покрийте с фолио и печете още 10-15 минути.
Готовата благина обърнете върху чиния, така че ябълките да бъдат отгоре. Поръсете с пудра захар, орехи и стафиди.