Ябълков пай с ронливо тесто
350гр. Брашно
100гр. Пудра захар
1 бакпулвер
2 ванилии
150гр. Масло/маргарин - разтопени
2/3 от едно яйце (останалата 1/3 остава за намазване)
За ябълковия пълнеж:
1кг. Ябълки
50гр. Нишесте
50гр. Пудра захар
1 канела
Начин на приготвяне:
1. Приготване на тестото: разбийте яйцето и отделете 1/3 от него за намазване на пая отгоре. Останалата част от яйцете смесете с продуктите за тестото. Трябва да се получи меко ронливо маслено тесто. Откъснете 2/3 от тестото и го поставете във формата за печене, като го разстелето по дъното и задигнете по стените.
2. Приготване на ябълковия пълнеж: Обелете и изчистете ябълките, след което ги нарежете на ситни кубчета. Разбъркайте ги заедно с нишестето, пудрата захар и канелата. Изсипете ги върху тестото във формата.
3. Печене: От останалата 1/3 част тесто разточете тънка кора и я нарежете на ленти, с които направете „решетка” върху ябълковата смес. Намажете с останалата част от яйцето. Печете на 190° до зачервяване.