Козуначени пиленца
330 г брашно
50 г захар
30-40 г меко масло
15-20 г свежа мая
125 мл прясно мляко
щипка сол
жълтък с няколко капки прясно мляко за намазване
за очичките на птичетата могат да се ползват ядки, черен пипер, стафиди или карамфил
Маята се размива в прясното, леко позатоплено мляко. Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се сипва захарта, щипката сол, мекото масло (със стайна температура, надробено на парчета) и замесва тесто, което се оставя покрито за половин час. После от тестото се късат топчета с тегло около 70 г (8-9 бр.), разточват на фитилчета и всяко се завързва, като на единият край се оформя човка и очички, на другият се правят 4-5 леки разреза и се оформя птича опашка. Намазват се с жълтък, редят се в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200-220 C до готовност.