Пухкав козунак
5 бр. яйца
1 ч.л. сол
40 г мая (1 кубче)
250 г захар
250 мл мляко
60 г масло или 60 мл олио или зехтин
кората на един лимон
2 ванилии
1 кг брашно (може да поеме малко повече)
захар за поръсване
1 бр. жълтък за намазване
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбиват се яйцата, захарта, млякото, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтваря се маята в млякото и заедно с брашното се добавя към останалите продукти. Омесва се тестото - трябва да се меси много, ако имате машина за хляб омесете го вътре, оставя се да втаса поне час и половина. Правят се фитили и се оплитат на плитки, като се оформят 2 козунака. Слагат се във форми или тави, мажат се с жълтък, разбит с малко мляко и се поръсват със захар. Оставят се да втасат добре да удвоят обема си и се пекат във фурната на 180 С.