Лесен и бърз ябълков пай

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Десерти
Холандски ябълков пай и ванилов сладолед
281614

Холандски ябълков пай и ванилов сладолед

За сладкото ронливо тесто:

300 г брашно
120 г виенска кафява захар (по-фина е)
1 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
200 г студено масло, нарязано на кубчета
1 жълтък
45 мл ледена вода (3 супени лъжици)

Брашното, захарта, бакпулверът и солта се смесват в кухненски робот. Пулсират се кратко, колкото да се смесят. Към тях се добавя маслото и сместа се разбива докато стане на трохи. Добавят се жълтъкът и водата. Разбиват се отново докато се образува тесто. Тестото се оформя на топка, увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 1 час.

 

За плънката:

100 г стафиди
2 супени лъжици тъмен ром
1 кг сладко-кисели ябълки
1 1/2 супена лъжица царевично нишесте
1 супена лъжица кафява захар
1 супена лъжица ванилова есенция
2 чаени лъжици канела
1 белтък
2 супени лъжици конфитюр от кайсии

 

Стафидите се заливат с рома и се оставят за 1 час (докато тестото се охлажда в хладилника).

Ябълките се обелват, почистват се от семената и се нарязват на дребни кубчета. Смесват се с отцедените стафиди, царевичното нишесте, захарта, ванилията и канелата. Всичко се обърква хубаво.

 

Сглобяване и печене

Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за пай с диаметър 24 см, като се намазва с разтопено масло и се поръсва с малко брашно.

От охладеното тесто се отделя 1/3. Останалите 2/3 тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност на кръг с диаметър малко по-голям от диаметъра на формата за печене. Разточеното тесто се поставя във формата, като се притиска по дъното и стените ѝ. Излишното тесто по краищата се изрязва и се смесва със заделената 1/3 част тесто.

В подготвената форма с тестото се изсипва ябълковата плънка и се разпределя равномерно.

Останалото тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност и от него се изрязват ленти. Лентите се поставят върху плънката, като се подреждат във форма на решетка. Намазват се с леко разбит белтък.

Паят се пече в предварително нагрятата фурна на  180°C за 1 час. След това се покрива с алуминиево фолио и се допича за още 15 минути.

Малко преди да е готов, конфитюрът от кайсии се загрява докато стане течен. Когато паят се изпече се изважда от фурната и веднага се намазва с конфитюра. Оставя се за поне 15 минути преди да се разреже.

Паят е прекрасен както топъл, така и студен.

 

Ванилов сладолед

Посочените дози са за 8-10 топки сладолед (достатъчни за сервиране на ябълковия пай)

Продукти:

6 шушулки ванилия (може да се намалят)
625 мл пълномаслено прясно мляко
50 г сухо мляко (ролята му е да предотврати образуване на кристали в сладоледа докато се охлажда)
100 г пудра захар 1 супена лъжица с връх
6 жълтъка

Ваниловите шушулки се разполовяват по дължина и семенцата се остъргват с нож. Поставят се в голяма купа.

В тенджера се смесват остърганите шушулки, прясното мляко, сухото мляко и 1 лъжица пудра захар. Загряват се на умерен огън като се разбъркват периодично докато сместа заври. Котлонът се изключва и сместа се оставя за 20 минути.

Жълтъците се смесват с ваниловите семенца и останалата пудра захар. Разбиват се с миксер докато сместа се сгъсти и изсветлее.

От млечната смес се изваждат шушулките и се загрява отново. Когато заври се маха от огъня. Към жълтъците по малко, на тънка струйка и при непрекъснато разбиване се добавя врялата млечна смес. Връща се на котлона, на умерен към слаб огън и се разбърква с телена бъркалка докато се сгъсти.

Кремът веднага се охлажда като тенджерата се постави в купа със студена вода и лед. Разбърква се докато се охлади и след това се прецежда.

Кремът се изсипва в подходящ съд за фризер. Оставя се във фризера докато замръзне. Докато се охлажда, периодично се разбърква.

1 2
3
4 5 6 7 8 9
Още от "Десерти"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft