Чифликчийска салата
Продукти
2 патладжана
2 червени печени чушки
7-8 парчета сушени домати
1-2 скилидки чесън
10 стръка магданоз
1 с.л. оцет
50 г краве масло
6-7 с.л. олио /зехтин/
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
За яйцата
4 яйца
2-3 с.л. оцет
2-3 дафинови листа
2 ч.л. сол
Приготвяне
1. Предварително изпичаме патладжаните.
2. Почистваме ги от кората и ги накълцваме на ситно заедно с печените чушки, сушените домати и магданоза. Смачкваме на кашичка чесъна, поръсен с щипка сол.
3. Поливаме с 1 с.л. олио и разбъркваме добре. Прибавяме към останалите зеленчуци, размесваме. Поставяме в дълбока купа, посоляваме, подправяме с оцет и 5-6 с.л. олио. Добавяме нарязаното на дребни кубчета сирене и отново разбъркваме.
4. В тенджера завираме около 1 л подсолена вода. Поставяме дафиновите листа и поливаме със струйка оцет. Счупваме яйцата и оставяме да се забулят.
5. В чиния поставяме метален ринг, пълним го със зеленчуковата смес и отстраняваме. Отгоре поставяме едно забулено яйце.
6. Поливаме със запържен в масло червен пипер. Декорираме с парченца сушен домат.