Яхния от свинско с картофи и маслини
4 порции
Продукти
500 г свинско месо от плешка
1 кг картофи
100 г зелени маслини
100 г черни маслини Каламата
300-400 г белени домати от буркан
2-3 печени чушки
1 глава кромид лук
1 в.ч. бяло вино
6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
2 дафинови листа
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
1. Запържваме за кратко нарязания на кубчета лук в сгорещена мазнина. Нарязваме месото на едри парчета, посоляваме и прибавяме към лука. Обръщаме от всички страни, за да се запържи добре.
2. Поръсваме с червен пипер, поливаме с виното.
3. Добавяме нарязаните на кубчета чушки. Наливаме около 100 мл гореща вода. Поставяме дафиновите листа, които отстраняваме накрая. Похлупваме тенджерата и задушаваме за 20 мин.
4. Нарязваме картофите на едри парчета, прибавяме към омекналото месо. Поливаме с 200 мл гореща вода. Похлупваме и варим за още 10 мин., докато омекнат картофите.
5. Добавяме пасираните домати и маслините, поръсваме с риган. Варим за още 10-15 мин. и сервираме ястието горещо.