Панирано пилешко в лимонов сос
Продукти
400-500 г пилешко филе
олио за пържене
ориз за гарнитура
За маринатата
2-3 с.л. соев сос
1 щипка смлян бял пипер
1 щипка захар
За панировката
1 яйце
1 пълна с.л. царевично нишесте /20-25 г/
1/4 ч.л. бакпулвер
За соса
1 лимон
2 с.л. лимонов сок
1/2 кубче пилешки бульон
1 с.л. пшенично нишесте
1 с.л. захар
1 капка жълта готварска боя
Приготвяне
1. Нарязваме на еднакви късчета пилешкото месо.
2. Поставяме го в купа, смесваме с маринатата. Оставяме да престои за половин час. Приготвяме панировката. В друга купа смесваме всички съставки, прехвърляме маринованото месо. Разбъркваме добре.
3. В тиган със сгорещена мазнина запържваме за няколко минути пилешките късчета.
4. Отцеждаме добре от мазнината.
5. Приготвяме соса. Почистваме 1/3 лимон от кората, накълцваме го на дребно. Прехвърляме го към пилешкия булон, разтворен в 200 мл вода. Добавяме нишестето, захарта и лимоновия сок, в който сме разтворили жълтата боя.
6. Сгорещяваме получилия се сос в тигана, където сме запържили месото.
7. След като започне да се сгъстява, прибавяме месото. Разбъркваме и поднасяме ястието, гарнирано с ориз.