Свински джолан с кисело зеле
4 порции
Продукти
2 свински джолана
100 г шарен бекон
1-1 1/2 кг кисело зеле
1 глава кромид лук
1 в.ч. бяло вино
1 кубче телешки бульон
1-2 дафинови листа
2-3 с.л. олио
1 ч.л. кимион
2-3 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
Приготвяне
1. Нарязваме на кубчета лука, а бекона - на филийки. Запържваме за кратко в сгорещено олио.
2. Разрязваме зелката наполовина, отстраняваме кочана, нарязваме зелето на тънки ивици. Прибавяме към задушения бекон, задушаваме под капак за около 10 мин.
3. Добавяме кимион и дафинов лист, поливаме с виното и разтвореното в 400 мл вода кубче телешки бульон. Разбъркваме добре. Прехвърляме половината в глинен гювеч.
4. Поръсваме разрязаните и обезкостени джолани със сол и черен пипер.
5. Поставяме единия от тях с кожата надолу върху зелето. Покриваме с част от останалото зеле, поставяме и другия джолан. Прехвърляме остатъка от зелето.
6. Поливаме с разтворения в 100 мл вода червен пипер и струйка олио. Похлупваме, поставяме във фурната. До 30-та минута печем на 200 градуса, след което намаляваме температурата на 160 градуса и печем още 2-2,5 часа.