Великденски ястия рецепти

вход през zajenata.bg
228511
Шарен козунак

Шарен козунак

1 кг брашно
14 г суха мая
3 бр. яйца
300 мл прясно млако
300 г захар
2 ч.л. сол
150 мл олио
2 ванилии
кората на 1 бр. лимон, може и есенция
1 бр. жълтък за намазване
боя за сладки червена и синя

Първо се прави квас от 100 мл загрято мляко, като към него се слагат двете пакетчета суха мая, пресята с 3-4 с.л. брашно. Така получена смес се оставя за около 15-20 минути докато се надигне. В дълбок съд разбиваме трите яйца със захарта, 200 г загрято мляко, слагаме 100 мл олио, ванилията и настърганата кора от лимон. Разбъркваме хубаво след което поставяме втасалата вече мая. Отново разбъркваме. Тази смес се разпределя в три отделни съда по равно. Единият се оцветява с червена боя, вторият със синя, а третият си остава цветът на козунака. Слагате толкова боя колкото желаете да се оцвети вашият козунак. От тези смеси се замесват три отделни средно твърди теста. Оставя се да втаса за един час после се размесва, като ръцете се топят в останалото олио и пак се оставя да втаса. Така се повтаря четири пъти през час. След това тези три теста се разделят на по две от цвят. Оформят се плитки, които втасват за 40 минути и се намазват с жълтък. Пекат се във форми два козунака на 180 С за около 30-40 минути.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft