Вкусни торти за студено време

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Шоколадова торта с крем Брюле
1311169
Шоколадова торта с крем Брюле

Шоколадова торта с крем Брюле

Необходими продукти

За блата:
6 бр. яйца, разделени на жълтъци и белтъци
160 г горчив шоколад
225 г масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. бяло брашно
За крема:
500 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
6 бр. жълтъци
20 г желатин
200 г сладкарска сметана
1 ванилия
За кувертюра:
200 г горчив шоколад
125 г масло
1 бр. банан, нарязан на кръгчета за декориране

Начин на приготвяне

Докато фурната се загрява на 180 С (препоръчително с обдухване), приготвяме блата. Мекото масло разбиваме със захарта до получаването на пухкав крем. Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата на ниска мощност за около 3 минути (като периодично проверяваме и разбъркваме). Добавяме шоколада към маслената смес. Бъркаме с шпатула. Добавяме жълтъците и отново бъркаме до получаване на хомогенна смес. Добавяме брашното на 2-3 пъти като много внимателно бъркаме до пълното му абсорбиране. Разбиваме белтъците на твърд сняг и ги добавяме постепенно към сместа, като бъркаме много внимателно, за да може тестото да си остане пухкаво. За печенето приготвяме тавичка с махащо се дъно, като я покриваме с хартия за печене и намазваме стените с масло. Сипваме сместа, заглаждаме и печем 45-50 минути под средното ниво на фурната. За готовност проверяваме с дървен шиш. След като блатът се изпече, го оставяме да изстине напълно на стайна температура преди да го разрежем на 2. Това време ще ви стигне напълно да приготвите крема.
Смесваме прясното мляко, сметаната, жълтъците и захарта и варим на котлона до кипване. Разтваряме желатина в малко вода, загряваме го и го добавяме към затоплената смес. Оставяме крема да се охлади и стегне.
Вадим изстиналия блат от формата и с остър нож прорязваме леко блата хоризонтално, колкото да маркираме къде искаме да го срежем. Аз използвах конец да свърша останалата работа. Внимателно нагласяме конеца около блата, така че да попадне точно в направения с ножа прорез. Кръстосваме двата края на конеца и започваме леко да дърпаме напред, докато разрежем блата на две равни части.
За да оформим тортата, слагаме долната част на блата отново във формата с махащо се дъно, но без хартията за печене. Върху него изсипваме крема, похлупваме го с втората половина на блата и прибираме в хладилника до пълното стягане на крема (отнема около 3-4 часа). Когато тортата е готова (слепена), я вадим от формата и я преместваме върху поднос или чиния за сервиране. Правим шоколадовия кувертюр като разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова на ниска мощност като вадим купата да разбъркваме от време на време. Нарязваме 1 банан на кръгчета и ги потапяме в шоколадовата смес. Поставяме върху дъска да изстинат, докато покрием тортата с шоколадовия кувертюр. С помощта на широк нож заглаждаме шоколада, а с върха му правим дъги или някакви други форми върху него, за да се получи набраздена повърхност. Декорираме с шоколадовите парчета банан и прибираме в хладилника до пълното стягане на шоколада.

* Продуктите са за торта с диаметър 24-26 см.
* Взех идеята за тази торта от моята муза Дани ( http://vkuhniata. wordpress. com ), но поради липса на кестени реших да избера друг крем за слепване на блатовете. Разглеждах много рецепти и в крайна сметка направих нещо сама, което прилича на крем Брюле.
 

1
2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft